Slaapspecialisten maken zich zorgen over gebruik van melatonine
Het gebruik van melatonine is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest.
NSWO leden hebben zich hier ook over uitgesproken;
- onder andere Annemarie Luik maakt zich zorgen over het gebruik van melatonine als slaapmiddel. In deze film met onder meer Ysbrand van der Werf wordt meer achtergrond informatie gegeven.
- De NOS heeft aandacht besteed aan het gebruik van melatonine door jonge tieners.
- Ook het Jeugdjournaal had een item over de zorgen over pilletjes die kinderen slikken om in slaap te komen.
- Recent is een artikel gepubliceerd over hoe melatoninebehandeling voor slaap-waakstoornissen, wel toegepast kan worden, door Marijke Gordijn, chronobioloog.
De gezamenlijke Nederlandse slaapverenigingen waarin vertegenwoordigd wetenschappers en clinici met expertise op het gebied van slaap en slaapstoornissen (NSWO, SVNL, Kind&Slaap) maken zich zorgen over het gebruik van melatonine. Zij maken zich sterk voor een beter gebruik van melatonine met betere voorlichting.
Melatonine is een geneesmiddel
Melatonine is een hormoon dat vrij verkrijgbaar is bij de drogist en op de markt gebracht wordt als voedingssupplement ‘om beter mee in slaap te vallen’. Verkeerd gebruik, bijvoorbeeld bij een te hoge dosering of een onjuist tijdstip van inname kan echter gemakkelijk leiden tot een verergering van slaapklachten. Onzes inziens is melatonine een geneesmiddel. Hiermee kan de biologische klok – en daardoor het slaap-waakritme – worden verzet. Het tijdstip van inname hangt af van de slaap-karakteristieken van het individu, waarbij toezicht van een slaapdeskundige gewenst is. In de behandeling voor primaire slapeloosheid bij volwassenen zonder biologische klokstoornis heeft melatonine geen plaats. Bij kinderen kan melatonine soms ook bij andere vormen van slapeloosheid worden ingezet, maar bij voorkeur voorgeschreven door een arts, in een zo laag mogelijke dosering en alleen wanneer niet-medicamenteuze opties ineffectief zijn gebleken.
9 september 2019